Babos pogácsa és babrétes

Sopron és környéke mindig is kétajkúságáról volt híres, maga a szó a német Bohnenzüchter-ből ered, ami magyarul annyit jelent, mint babtermelő.

Ha azonban azt gondolnánk, hogy csupán babtermelő gazdákról van szó, messzebb nem is járhatnánk az igazságtól. A poncichterek ugyanis németajkú szőlősgazdák voltak, akik azért, hogy a földjüket és a belőle származó profitot maximalizálják, a szőlődugványok közé babot is ültettek, így két legyet ütöttek egy csapásra. Náluk nap mint nap babos, káposztás, húsos ételek és persze finom sütemények kerültek az asztalra. Íme 2 recept, melyet még ma is előszeretettel sütnek az idősebb asszonyok.

Babos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg főtt bab, 20 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, só, bors.

Elkészítés: A megfőzött babot apróra vagdaljuk, a tejfölt a tojással, sóval, borssal és a liszttel összekeverjük. Hozzáadjuk a tejjel felfuttatott élesztőt, tésztát készítünk, majd 15 percig állni hagyjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsát szaggatunk belőle, a kiszúrt pogácsák tetejét bevagdossuk, megkenjük tojással, majd egy darab babot a tetejére teszünk, és kisütjük. (Ómama receptjei)

A bor és a bab eladásából szép vagyon is járult a poncichter elnevezéshez, így a kezdetben vicces vagy gúnyolódó névből hamar elismert, tiszteletnek örvendő kifejezés lett.

Poncichter babrétes

Hozzávalók: Töltelék: 50 dkg fehérbab, 25 dkg zsír, só, 1 tk. bors, 4 dl tejföl. Rétestészta: 30 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj és annyi langyos víz, amelyből olyan tésztát készíthetünk, amely a kezünkre ragad.

Elkészítés: A tésztát összedolgozzuk, fél órát pihentetjük, két részletben hártya-vékonyra nyújtjuk egy konyharuhán. Rátesszük a megfőtt, zsírban megpirított babot, megsózzuk, borsozzuk, 3-4 ek. meleg zsírral és a tejföllel egyenletesen meglocsoljuk. Feltekerjük és megsütjük. (Ómama receptjei)