A Széchenyi család nyomában

Főúri receptek, édes finomságok!

Széchenyi István, a bécsi születésű gróf gyermekkora egy részét már Cenken (Nagycenken) töltötte és a legendákkal ellentétben jól beszélt magyarul, viszont való igaz, hogy német szó ebben az időben többször hagyta el a száját. A "legnagyobb magyar" 1815-ben vette át édesapjától a cenki uradalmat, amelyet Bécsből irányított.

1834-ben Sopron városa saját költségén, a kor egyik leghíresebb piktorával, Barabás Miklóssal megfestette a gróf és édesapja arcképét. Ezt a gesztust egy még nagyobb követte, 1835-ben Sopron város díszpolgárává választották Széchenyi Istvánt. A város el is nyerte jutalmát, a gróf tevékenyen részt vett a város fellendítésén.

Akkoriban a főúri étkezések utolsó fogása mindig valamilyen gyümölcs volt. Szinte minden nap vásároltak gyümölcsöt. Bár források nem állnak rendelkezésre a család desszertjeiről, de egy, a Széchenyi nyalat ránk maradt, melyet egy kellemes hűsítő nyári finomságként gyakran fogyasztottak.


Széchenyi nyalat: Vanília parfé rebarbarás eperraguval

Hozzávalók: Parfé: 2,5 dl hideg habtejszín, 2 db tojás, 7,5 dkg porcukor, 1 rúd vanília kikapart húsa. Rebarbarás eperragu: 40 dkg eper, 4 db rebarbaraszár, 2 ek. porcukor, 1 kupica fehérrum (kb. fél cl).


Elkészítés: A vaníliarúd kikapart húsát beletesszük egy tálba, hozzáütjük a friss tojásokat és a porcukrot, habverővel gőz felett néhány perc alatt habosra keverjük, majd utána visszahűtjük szobahőmérsékletűre. Egy másik tálban a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A krémet előkészített formába kanalazzuk (hosszúkás őzgerinc vagy sütőforma), a tetejét frissen tartó fóliával fedjük le. Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, és csak ezt követően tesszük be a fagyasztóba, ahol legalább 6 órán át dermed. Az epreket vágjuk négyfelé, a rebarbarát pedig 2-3 cm-es darabokra. Közepes lángon főzzük össze a rebarbarát és az eper felét, a cukrot és a rumot, 10-15 perc után adjuk hozzá az eper másik felét is, és további 3 percig pároljuk. Mielőtt a parfét tálaljuk, rövid ideig tegyük vissza a hűtőszekrénybe, hogy könnyen fogyasztható, lágyabb állagú legyen. (Alpokalja-Fertő táj ízei receptes könyv)