Anna asszony receptje

Mozgalmas időszak volt Sopron életében a XIX. század. A soproni Storno család minden ízében a korszakra jellemző nagypolgári család volt.

A Svájc Tessin tartományából származott kéményseprő iparos, a Monarchia-szerte keresett restaurátor és műgyűjtő, id. Storno Ferenc, és jóbarátja, az ecet-, rum- és likőrgyáros, szintén műgyűjtő Zettl Gusztáv által létrehozott gyűjtemények ma a város 19. századi polgári életfelfogásáról adnak hiteles lenyomatot, melyet a Storno házban tekinthetünk meg. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a 19. század végének divatos historizáló lakáskultúrájából.

Ifj. Storno Ferencné, Anna asszony német anyanyelvű családban nőtt fel, saját kezével írt receptes könyve is német nyelvű. A címlapot nyilván a férj, a kiváló rajzoló ifj. Storno Ferenc rajzolta. Az alábbi egy francia konyhát követő barokk recept, 1840-ből.

Zöldborsóleves franczia módra

Hozzávalók: 10 dkg kenyérszalonna, 25 dkg zöldborsó, 1 kisebb zellergumó, 3 közepes sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, fél szár póréhagyma, néhány levél sóska, friss turbolyalevelek, 5 dl húsleves, 2 zsemle, 1 kanál vaj.


Elkészítés: „A borsót jóféle szalonnával puhára főzzük, aztán szitán áttörjük. Zellert, póréhagymát, petrezselyem gyökeret vékony csíkokra vágva vízben megfőzünk, a végén hozzáadunk finomra vágott turbolyát és egy kevés sóskalevelet. Ezt az áttört borsóra öntjük és összefőzzük, aztán pirított zsemlekockákat kevés húslevesben megpuhítunk és hozzáadjuk a borsóleveshez. Szalonnakockákkal garnírozhatjuk.”

(Storno család hagyatéka. A hozzávalók a stornokonyha.hu ajánlása. Soproni Múzeum)