Ahol ég és föld találkozik

Az idegenvezetés Sopron és Magyarország kimagasló gótikus emlékét hivatott bemutatni. A séta során azonban nemcsak Sopron védőszentjének, Szent Mihálynak felszentelt templom városfejlődésben betöltött szerepét ismerhetjük meg, hanem a középkori város szakrális életébe is bepillantást nyerhetünk.

Ahol ég és föld találkozik

A séta a soproni belvárosban indul a Tourinform irodától a Szent György utcából Szent Mihályhoz, mely önmagában is szimbólum. Az évkör két ellentétes helyén lévő szent napja nemcsak természeti összefüggés, hanem szakrális is. A keresztény hagyományban Mihály arkangyal és Sárkányölő Szent György alakja egymáshoz kapcsolódik. A Szent Mihályról szóló bibliai történetek egyikében az arkangyal egy nagy harc közben a mennyben megtámadott egy sárkányt, a Sátán megtestesítőjét. Sárkányölő Szent György a legendák szerint harcos katonaként szintén egy sárkánnyal viaskodott, és akit kegyetlen kínzásoknak vetettek alá, mert keresztény hitét nem tagadta meg. A keresztény hagyományban mindkét szent a győzelem hordozója, az állhatatos hit jelképe.

A séta érinti a Mária oszlopot, az Ikva hidat, a Szentlélek utcát, Szent Mihály utcát és a Szent Mihály templomnál végződik. A séta témái: Mária oszlop - Boldogasszony kultusz, az Ikva híd és az ispotály, az oltárjavadalmas házak, Sopron tudós papja Fényi Gyula SJ, Szentlélek templom, Szent Mihály utca.

A séta végpontja a Szent Mihály templom, a középkori város legmagasabb pontja, ahol a plébániatemplom emelkedik. A templom a magyar gótika egyik legszebb alkotása, melynek tornyáról Szent Mihály óvja a soproniakat. A templomlátogatás során feltárul a templom építészettörténete az új kiállítás bevonásával a középkortól a Storno-féle beavatkozáson át a mostani felújításig és bemutatásra kerülnek a templom különlegességei, legendái pl. a vándorló Szűzanya szobor Mohl Adolf (papbácsi) nyomán.

A templom mellett bemutatásra kerül a Szent Jakab kápolna és az öreg temető. A séta során megértjük, miért ide építették eleink a plébániatemplomot, miért különleges ez a hely, ahol az ég és a föld , a Teremtő és a halandók világa találkozik.

A séta és a templom látogatása során maszk használata kötelező illetve a 1,5 méteres távolság betartására kérünk minden résztvevőt!

Időpontok

Időpont
Jegy/Bérlet
Foglalás
03/07/2021 3:00 PM - 4:30 PM
Regisztrációs jegy HUF 0/fő
03/31/2021 3:00 PM - 4:30 PM
Regisztrációs jegy HUF 0/fő